Η φύση της Κλασικής Φιλολογίας ορίζεται από το αντικείμενό της: τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό στην ουσία του και από κάθε άποψη της ζωής του. Αυτός ο πολιτισμός είναι μία ενότητα, αν και δεν είμαστε σε θέση να ορίσουμε ακριβώς πότε άρχισε και πότε τελείωσε. Το έργο της Κλασικής Φιλολογίας είναι να ξαναφέρει τον νεκρό εκείνο κόσμο στην ζωή με την δύναμη της επιστήμης.
Η ιστορία της Κλασικής Φιλολογίας έχει να δείξει πώς η επιστήμη αναπτύχθηκε μέσα από τους κόλπους της γραμματικής τέχνης των Ελλήνων, η οποία, αν και επιστημονική, δεν ήταν ακόμη επιστήμη ιστορική αλλά επιβίωνε στην Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη σε ατροφική έστω μορφή.
Αυτό που παρέλαβε η Ευρώπη από την Γραμματική των Αρχαίων προοριζόταν κατ' αρχάς να υπηρετήσει μόνο τους σκοπούς της γλωσσικής διδασκαλίας όλο εκείνο το διάστημα που η Λατινική, ως η καθολική γλώσσα της Εκκλησίας, κρατούσε την θέση της στην πρακτική ζωή. Μαζί με την γλώσσα παρελήφθησαν και οι καλλιτεχνικές μορφές λόγου, η ποίηση και η πεζογραφία, και έτσι αναπτύχθηκε μία νεολατινική λογοτεχνία, η οποία έφτασε σε τόσο λαμπρή ανθοφορία, ώστε μέχρι και πρότινος δεν είχε εντελώς μαραθεί.
Add comment
Comments